Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΤΟ ΧΑΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ


Στις μέρες μας ακούω όλο και πιο συχνά την έκφραση : "Μα δεν υπάρχει δικαιοσύνη;". Και αναρωτιέμαι υπάρχει άραγε και για ποιους; Δέκα χρόνια ασκώ μάχιμη δικηγορία και πραγματικά δεν προλαβαίνω τις αλλαγές των νόμων. Κάθε μέρα μέσα από τα blog των δικηγόρων αναρωτιόμαστε ποιες διατάξεις έχουν αλλάξει και πότε θα βγει διευκρινιστική εγκύκλιος του οικείου Υπουργείου. Γιατί δεν φτάνει που οι νόμοι αλλάζουν σχεδόν καθημερινά, είναι και τόσο κακογραμμένοι που πάντα χρειάζεται μία διευκρινιστική εγκύκλιος, μπας και βγάλουμε άκρη.
Τα κύρια προβλήματα της δικαιοσύνης: α) Πολυνομία: Για να βρεις τι ισχύει σε κάθε περίπτωση πρέπει να δεις τουλάχιστον δέκα νομοθετήματα, από τα οποία το ένα καταργεί το άλλο. Μάλιστα δεν μπαίνουν καν στον κόπο να γράψουν τι καταργείται και τι αλλάζει αλλά αρκούνται στο "Καταργείται το άρθρο 5 παρ.2 του ν.τάδε". Άντε τώρα εσύ να ανακαλύψεις τι καταργείται και τι ισχύει β) Κακοδιατύπωση των νόμων: Δεν υπάρχει νόμος που να είναι ξεκάθαρος και άμεσα κατανοητός. Όλοι χρειάζονται εγκυκλίους διευκρινιστικές και διευκρινιστικές των διευκρινιστικών. γ) Δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου: Όταν με ρωτούν για μία υπόθεση αρκούμαι να πω "με βάση ότι ισχύει σήμερα γιατί αύριο ποιος ξέρει". Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας  (νομοθέτημα βασικό που καθορίζει την διαδικασία των αστικών δικαστηρίων) έχει αλλάξει 4 φορές τον τελευταίο χρόνο. Κάθε μέρα πηγαίνω στα Δικαστήρια με την σκέψη "να δούμε τι έχει αλλάξει σήμερα". δ) Ατιμωρησία  Η Ελληνική Δικαιοσύνη ευνοεί τους κακοπληρωτές και τους απατεώνες. Όλοι γνωρίζουμε για την ατιμωρησία που υπάρχει (από τους πολιτικούς μέχρι τους απλούς πολίτες). Έτσι όμως η δικαιοσύνη έχει χάσει και τον προληπτικό της χαρακτήρα. Αφού ξέρουμε ότι κανείς δεν τιμωρείται τίποτα δεν μας εμποδίζει να μην φερόμαστε και σύννομα. ε) Κόστος: Τα έξοδα που πρέπει ο πολίτης να ξοδέψει για να "βρει το δίκιο του" είναι υπέρ του δέοντος. Για παράδειγμα εάν ένας έμπορος σφραγίσει μία επιταγή για να καταθέσει την μήνυση θέλει παράβολα μόνο αξίας 200 €!!! Χώρια το δικαστικό ένσημο που έχει ανέβει στα ύψη. στ) Αργοπορία στα όρια της κακοδικίας: Και δεν ξεχνώ την αργή απονομή της δικαιοσύνης. Σε μερικές περιπτώσεις πέρνουμε δικάσιμο για το 2018!!!! Χώρια το πόσες φορές θα αναβληθεί η υπόθεση λόγω απεργιών, αποχής δικηγόρων, ωραρίου των δικαστηρίων. Ώρες ατελείωτες στα δικαστήρια για να πάρεις αναβολή λόγω ωραρίου. Και χιλιάδες πολίτες ταλαιπωρούνται (χάνοντας και τα μεροκάματα τους) χωρίς να βρίσκουν το δίκιο τους.

Τι χρειάζεται λοιπόν να γίνει: Η δικαιοσύνη πρέπει να στηθεί εξ αρχής. Πρέπει να είναι άμεση (γρήγορες διαδικασίες), χωρίς γραφειοκρατία, με γρήγορες και ορθές αποφάσεις. Τα έξοδα πρέπει να επιβάλλονται εκ των υστέρων στον ηττηθέντα διάδικο και να του καταλογίζονται στην εφορία. Γιατί να πρέπει να κάνεις δικαστήριο για ένα συναινετικό διαζύγιο ή για ένα σωματείο;  Πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες. Πρέπει να επιβάλλονται ποινές οι οποίες να εφαρμόζονται (δεν είναι απαραίτητη για όλα τα αδικήματα η ποινή φυλάκισης, υπάρχουν και άλλοι τρόποι όπως η κοινωνική εργασία κ.λπ.). Και το βασικότερο οι νόμοι πρέπει να έχουν ένα minimum ισχύος. Δεν μπορεί να τροποποιούνται ανά εξάμηνο (και αυτό ισχύει για όλα τα νομοθετήματα, όπως για το φορολογικό). Πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης τι δεν μπορεί να πράξει, πως διώκεται και τη ποινή θα του επιβληθεί.
Δεν είναι δύσκολο να αλλάξουν τα πράγματα στη Δικαιοσύνη. Απλά χρειάζονται καίριες και ριζικές αλλαγές από ανθρώπους που έχουν ξέρουν πως "λειτουργεί" (ορθότερα δυσλειτουργεί σήμερα) από ανθρώπους που γνωρίζουν τα προβλήματα εκ των έσω. 


2 σχόλια:

  1. Δεν φταιτε λιγο κι εσεις οι δικηγοροι με τις συνεχεις αναβολες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φταίμε και όχι μόνο για τις αναβολές. Φταίμε για τις αγωγές, τις ανακοπές και σωρεία άλλων δικογράφων που καταθέτουμε μόνο και μόνο για να εισπράξουμε χρήματα, ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν. Φταίμε για τις μηνύσεις άνευ λόγου και αιτίας. Φταίμε γιατί δεν προσπαθούμε πραγματικά για εξωδικαστική λύση της διαφοράς. Φταίμε γιατί έχουμε καταντήσει τις προσωρινές διαταγές εύκολη λύση για οποιαδήποτε διαφορά.
    Όμως φταίνε και οι Δικαστές, και οι υπάλληλοι και οι διάδικοι.
    Πάνω από όλα όμως φταίει το νομικό σύστημα και η εκάστοτε Διοίκηση (Κυβέρνηση-Κράτος) που μας επιτρέπει όλα τα ανωτέρω. Γιατί το σωστό νομικό σύστημα που λειτουργεί προς όφελος των πολιτών του απονέμοντας ορθά δικαιοσύνη δεν "τα σηκώνει" τα παραπάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή