Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΥΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣ


Έφυγε χθες το βράδυ το Ούγκο Τσάβες, μία μεγάλη προσωπικότητα, αμφιλεγόμενη κατά πολλούς.
Πρόεδρος της Βενεζουέλας εκλεγμένος 3 φορές και μάλιστα με μεγάλα ποσοστά  ο Ούγκο Τσάβες "τάραξε" τα πολιτικά νερά της Λατινικής Αμερικής (και όχι μόνο) με μία σειρά μεταρρυθμίσεων που στόχευαν κυρίως στην ανακούφιση των φτωχών, των απόρων και των αστέγων. 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την πρώτη του εκλογή τον Δεκέμβριο του 1998, τερματίστηκε ο δικομματισμός στη Βενεζουέλα, που κρατούσε για 40 χρόνια.
Προσπάθησε να φέρει τέτοιες κοινωνικές αλλαγές που σε άλλα κράτη θα φαίνονταν ουτοπικές. Προέβη σε αναδιανομή της γης , πρόσφερε στέγαση, μόρφωση, περίθαλψη και παιδεία σε όλους. Ενδεικτικό των αλλαγών στο σύστημα που προσπάθησε να επιφέρει ήταν η μεταστέγαση των απόρων σε νεόκτιστα σπίτια που κατασκεύαζαν οι ίδιοι και χρηματοδοτούσε το κράτος. Ίδρυσε σε όλες τις κοινότητες λαϊκά ιατρεία και σχολεία, στα οποία οι φτωχοί είχαν άμεση και δωρεάν πρόσβαση. Οι μαζικές κρατικοποιήσεις επιχειρήσεων στις οποίες προέβη είχαν σκοπό τα έσοδα από αυτές να μοιράζονται ίσα στο λαό. 
Χαρακτηριστικό της πολιτικής του ήταν η συμφωνία που σύναψε με τον Δήμαρχο του Λονδίνου, προκειμένου να του παρέχει φθηνότερο πετρέλαιο για τις λεωφορειακές γραμμές που εξυπηρετούσαν κυρίως τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις.
Θα μείνει στις μνήμες όλων περισσότερο όχι γι' αυτά που έκανε ή γι' αυτά που δεν έκανε, αλλά για τις αντιδράσεις που έφερναν οι πράξεις και τα λεγόμενα του στα καπιταλιστικά κράτη και τις κυβερνήσεις τους.
Καλό Ταξίδι!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου