Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤΈχει ένα μήνα περίπου τώρα που ταλανιζόμαστε με την υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ" όπως έγινε γνωστή, δηλαδή με την λίστα περίπου 2.000 Ελλήνων που διατηρούν καταθέσεις στην Τράπεζα HSBC της Ελβετίας. Καλούμαστε καθημερινά λοιπόν να ανακαλύψουμε τη διαδρομή της λίστας από το καλοκαίρι του 2010 που παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012. Και τώρα αρχίσαμε και πάλι να ακούμε για "κάλπες" "προανακριτικές" κ.λπ.
Τα σοβαρά νομικά θέματα που ανακύπτουν στην υπόθεση αυτή είναι πολλά. Κατ' αρχήν πολλοί νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η λίστα είναι προϊόν υποκλοπής, παραβαίνει το νόμο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων και συνεπώς δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να "σταθεί" σε δικαστήριο. 
Ο πολιτικός κόσμος όμως σήμερα και κατά συνέπεια και οι πολίτες έχουν σταθεί σε άλλα θέματα. Πόσες κάλπες θα στηθούν; Με πόσα ψηφοδέλτια θα ψηφίσουμε; Τι ακριβώς όμως ψηφίζεται σήμερα; 
Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος μόνο η Βουλή έχει αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Σύμφωνα επίσης με το Σύνταγμα πρώτα υποβάλλεται από 30 τουλάχιστον βουλευτές πρόταση για άσκηση δίωξης. Κατόπιν η Βουλή με απόφαση που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών συγκροτείται ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Αφού συσταθεί προκαταρτική, διενεργεί την προκαταρτική εξέταση και το πόρισμα της εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Αν ασκηθεί δίωξη τότε η υπόθεση εκδικάζεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό στο Ειδικό Δικαστήριο. Σημειώνεται ότι από το 1847 μέχρι σήμερα έχουν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο 16 υποθέσεις και έχουν επιβληθεί ποινές στις 5. Τελευταία παραπομπή έγινε το 1994.
Το κύριο αδίκημα για το οποίο γίνεται η ψηφοφορία σήμερα είναι για το αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου. Αν κριθεί και αποδειχθεί ότι έγινε νόθευση (αλλά και από ποιον έγινε η νόθευση αυτή) το επόμενο ερώτημα είναι αν η νόθευση αυτή έγινε στα πλαίσια και κατά την άσκηση των κυβερνητικών καθηκόντων (αν όχι αρμόδια είναι τα ποινικά δικαστήρια). Επίσης άλλο θέμα είναι κατά πόσο έχει παραγραφεί το αδίκημα (Η Βουλή μπορεί να ασκήσει την ανωτέρω αρμοδιότητα της για την άσκηση ποινικής δίωξης μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος). 
Προφανές ότι ο δρόμος είναι μακρύς για να δούμε αν θα αποδοθούν ευθύνες και σε ποιον και να θα παραπεμφθεί κανείς στο Ειδικό Δικαστήριο.
Πάντως δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι το όλο θέμα διογκώθηκε τις ημέρες που αναμενόταν η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο ενώ είναι άκρως επιβαρυντικό και δυσβάστακτο για όλους μας ψηφίστηκε αναίμακτα στις 11.1.2013.

2 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΚΥΡΙΑ ΖΕΡΒΑ, ΕΙΧΑ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΛΑΓΚΑΡΤ, ΤΩΡΑ ΕΜΑΘΑ ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΕΡΗΜΕΝΩ. ΕΥΧΩΜΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΥΜΕΡΩΝΕΤΕ ΟΠΩΣ ΤΩΡΑ. ΕΥΧΡΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σίγουρα το γεγονός που το θέμα προβάλλεται τώρα δεν είναι τυχαίο (πέρα από το φορολογικό εκκρεμεί και νέα επίσκεψη της τρόικα). Πάντως, έχει τη σημασία του: πέρα από την νόθευση δημοσίου εγγράφου, υπάρχει και το ζήτημα της απόκρυψης της λίστας. Και αυτό είναι εξίσου σημαντικό, πολιτικά κυρίως.
    (Τέλος, δεν μπορώ να μη σχολιάσω το χθεσινό τσίρκο στη βουλή, που δεν ξέρω ακόμα αν είναι για γέλια ή για κλάματα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή