Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

Το «μοντέλο της Proton Bank [PRBr.AT] Σχετικά άρθρα » φαίνεται να επιλέγεται τελικά για τοΤαχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς, κατά τη σημερινή καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση πρότασης, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χθες το βράδυ φαίνεται να μην είχε αποφασιστεί η κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς στο Ταμείο, καθώς η πρόθεση συμμετοχής των τεσσάρων υποψηφίων, την οποία εκδήλωσαν πριν από μία εβδομάδα, μάλλον δεν είναι αυτή που θα ήθελε η κυβέρνηση. Μάλιστα, πληροφορίες φέρουν το ΤΧΣ να έχει ήδη αποφασίσει να μη δεχτεί προσφορές που δεν ικανοποιούν τις προσδοκίες του και να έχει προκρίνει τη λύση του σπασίματος της επίμαχης τράπεζας σε «καλή» και «κακή».
Για κάθε υποψήφιο, το να μην καταθέσει προσφορά, αποτελεί απόφαση που επηρεάζεται από διαφορετικούς λόγους. Από την πλευρά της η Εθνική, -ζήτησε παράταση η οποία δεν δόθηκε- συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα σε χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και, αν και δεν υπάρχει σχετική πληροφόρηση, φαίνεται πως μάλλον ο όμιλος επιβεβαίωσε την πρόθεση να μη συμμετέχει, εφόσον προέχει η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς της Eurobank [EFGr.AT] Σχετικά άρθρα . Ανάλογη στάση φαίνεται ότι θα τηρήσει και η Eurobank.
Από την άλλη πλευρά, το αρχικά ισχυρό ενδιαφέρον της Alpha φαίνεται ότι «πάγωσε», λόγω της παραμέτρου των 3.620 εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Βέβαια, όλα αυτά μένουν να επιβεβαιωθούν, καθώς μέχρι και σήμερα το πρωί στις 10:00 οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να καταθέσουν την πρότασή τους.
Αν, λοιπόν, σήμερα δεν υπάρχει και επίσημα προσφορά αποδεκτή για το ΤΤ τότε το ίδρυμα θα σπάσει σε «καλό» και «κακό» κομμάτι και το πρώτο, το οποίο θα κρατήσει τα στοιχεία του υγιούς ενεργητικού, θα μετεξελιχθεί σε αυτόνομη τράπεζα. Βέβαια, και η διάρκεια του συγκεκριμένου ιδρύματος θα είναι βραχεία, καθώς, σύμφωνα με τα όσα επιτάσσει το μνημόνιο, αυτού του είδους τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν χαρακτήρα μεταβατικό και, μέχρι τον Ιούνιο, το «Νέο ΤΤ» θα πρέπει να έχει πωληθεί.
Ετσι και το θέμα για τη διαφύλαξη ή όχι των θέσεων εργασίας θα είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να το διαχειριστεί το ΤΧΣ, το οποίο θα ελέγχει το Νέο Τ.Τ. και, επίσης, θα προσφέρει κεφάλαια για την ενίσχυσή του, αλλά και το funding gap που προκύπτει από το «κακό» τμήμα. Υπενθυμίζεται πως, μετά τη διάσπαση, το funding gap του Τ.Τ., που πρέπει να καλυφθεί, διαμορφώνεται σε 3,5 δισ. ευρώ και οι κεφαλαιακές ανάγκες για το υγιές μέρος στα 500 εκατ. ευρώ.
Εργαζόμενοι
Το θέμα των εργαζομένων, όπως έχει αναφερθεί, αποτελεί σε μεγάλο βαθμό ισχυρή παράμετρο για την εκδήλωση διαθέσεων εξαγοράς του ΤΤ και από την πλευρά των εργαζόμενων υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις με απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα και τη Δευτέρα. Χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του συλλόγου εργαζομένων του ιδρύματος, όπου τους διαβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες -σε συνεννόηση με την κυβέρνηση- και έχει διαμορφώσει το πλαίσιο που διασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την προοπτική του Τ.Τ. και των εργαζομένων του.
Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας του ΚΚΕΑλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχε και εκείνη, τόνισε την αντίθεσή της με την κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση του ΤΤ, ενώ ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε την επιλογή της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδας ακατανόητη και εγκληματική.
Τέλος, από την πλευρά του, ο κ. Αντώνης Δεληχάτσιος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Τ.Τ., τονίζει ότι το Ταμιευτήριο αποτελεί έναν τραπεζικό οργανισμό που δεν δημιούργησε ποτέ βάρος στον κρατικό προϋπολογισμό, και πάντα προσέφερε στην οικονομία και στην κοινωνία. Επαναλαμβάνει το αίτημα να παραμείνει το Τ.Τ. και να συνεχίζει να παίζει το ρόλο του ως αυτόνομο πιστωτικό ίδρυμα στη χώρα και να δημιουργηθεί τέταρτος πόλος στον τραπεζικό χώρο.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2271375

1 σχόλιο:

  1. Και τελικά ποιον αποσκοπεί η πώληση του ΤΤ της τελευταίας Τράπεζας που ανήκει (σε μεγάλο μέρος) στο Ελληνικό Δημόσιο, αφού ακόμα και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει μετοχική σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο. Και μιλάμε για μία τράπεζα που είναι η 3η στην Ευρώπη σε καταθέσεις. Το δε κύριο πρόβλημα της δημιουργήθηκε από τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου (δηλαδή από την πολιτική της κυβέρνησης και του ΔΝΤ)
    Και τελικά θα απογίνουν οι 3.600 εργαζόμενοι (θα προστεθούν και αυτοί στη μακρά λίστα της ανεργίας;). Αλλά και τι θα γίνει με τους μικρομετόχους οι οποίοι μπορεί να επένδυσαν ακόμα και όλες τους τις οικονομίες σε μετοχές οι οποίες εν μία νυκτί θα χάσουν όλη τους την αξία

    ΑπάντησηΔιαγραφή