Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ (;)


Σήμερα το πρωί διαβάζοντας τις ειδήσεις, είδα μία δήλωση της Παυλίνας Νάσιουτζικ, μητέρας του Νικολάου Ρωμανού, με την οποία σημείωσε ότι: "Είμαι πολύ περήφανη για τον γιο μου, που αγωνίζεται ενάντια σε μία παράνομη και σάπια κοινωνία και άνομη". Τα λόγια της μου προκάλεσαν εντύπωση και με έβαλαν σε σκέψεις.
Τι είναι τρομοκρατία και ποιος είναι τρομοκράτης; Γενικά ως τρομοκρατία θεωρείται η συστηματική χρήση ή απειλή βίας από οργανωμένες ομάδες με πολιτικά ή θρησκευτικά κριτήρια εναντίον ατόμων ή περιουσιών με απώτερο όμως στόχο τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Η προσπάθεια νομικής αντιμετώπισης της "τρομοκρατίας" είναι λίγο πολύ σε όλους μας γνωστή. Στη χώρα μας η προσπάθεια πάταξης της τρομοκρατίας αποτυπώθηκε στο άρθρο 187Α του Π.Κ. Σαν τρομοκρατική δε ενέργεια εννοείται η παράνομη πράξη (αδικήματα ρητά αποτυπωμένα στο ανωτέρω άρθρο) "με τρόπο ή έκταση ή υπό συνθήκες που είναι δυνατό να βλάψουν σοβαρά μία χώρα ή ένα διεθνή οργανισμό και με σκοπό να εκφοβίσει σοβαρά έναν πληθυσμό ή να εξαναγκάσει παρανόμως δημόσια αρχή ή διεθνή οργανισμό να εκτελέσει οποιαδήποτε πράξη ή να απόσχει από αυτήν ή να βλάψει σοβαρά ή να καταστρέψει τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές δομές μας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού".
Νομίζω ότι γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μπορούμε να "ονομάσουμε" τρομοκρατία ο,τιδήποτε είναι αντίθετο με την κρατούσα τάξη. Ό,τι μας ενοχλεί μπορεί να είναι τρομοκρατία. Και τα όρια του να δημιουργηθεί ένα νέο Γκουαντάναμο είναι πολύ λεπτά.
Δεν θα πρέπει να μας διαφύγει ότι σε διάφορες ιστορικές στιγμές ως "τρομοκράτες" ονομάστηκαν οι φέροντες νέες ιδέες, ενοχλητικές για το σύστημα. Εκεί που επικράτησαν οι "τρομοκράτες" ονομάστηκαν ήρωες. Εκεί που δεν επικράτησαν οι "τρομοκράτες" τιμωρήθηκαν παραδειγματικά. Για να μην μας φαντάζουν όλα πολύ μακρινά οι αγωνιστές του 1821 θεωρήθηκαν "τρομοκράτες" από τις Μεγάλες Δυνάμεις. Τρομοκράτες θεωρήθηκαν και οι άποικοι των Η.Π.Α. όταν θέλησαν την ανεξαρτησία τους. Τρομοκράτες θεωρήθηκαν και οι Ινδοί που θέλησαν να ανεξαρτητοποιηθούν από την Μ. Βρετανία. Τρομοκράτες θεωρούνται και οι Βάσκοι που επιθυμούν την απόσχιση τους από την Ισπανία. Τρομοκρατική οργάνωση θεωρείται και ο ΙΡΑ.
Σε καμία περίπτωση δεν είμαι υπέρ της βίας, ιδίως όταν αυτή στρέφεται κατά απλών πολιτών. Ο φόβος να βγεις από το σπίτι σου, να περπατήσεις ελεύθερα στη πλατεία της γειτονιάς σου, να κινηθείς ελεύθερα δεν πρέπει να υπάρχει σε κανένα δημοκρατικό πολίτευμα.
Αλλά τελικά έχουμε δημοκρατία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου